A magyar bor mint hungarikum
1. Kérjük, hogy figyelmesen olvassa el a lenti szöveget!
Az utóbbi tíz év során a magyar borüzletág nagyon sokat fejlődött. A magyarországi bortermelők újra kialakították saját egyedi borstílusukat. A bor iránti érdeklődés az utóbbi években, évtizedben örvendetes módon megnövekedett. Azok a tényezők, amelyek Magyarországot nagy bortermelő országgá tették valamikor, ma sok külföldi befektetőt vonzanak, akik hozzájárulnak a választék bővítéséhez. A bortermékek kétharmada belföldi piacon, maradék egyharmada pedig exportpiacon kerül értékesítésre. A szigorú szabályok ellenére is évről évre egyre több minőségi bort tudunk szállítani az EU‑ba (Európai Unió). Amerikában azonban csökken a borok iránti kereslet. A bor szorosan hozzákapcsolódik Magyarországhoz és a magyar gazdasághoz. A magyar borok kiváló minőségét és világhírűségét jól mutatja, hogy hungarikummá minősítették őket. „Kötődjön a magyar kulturális és gasztronómiai hagyományokhoz, de lehet mai magyar innováció eredménye is, határainkon belül és kívül egyaránt."
A magyar eredetű szőlőfajtákat - mint a furmintot, a hárslevelűt, kadarkát vagy az Irsai Olivért -, illetve a máshonnan származó fajtákból készített, a magyar termőtájakon sajátos karaktert kapott borokat minősítik így. A magyar boroknak jelentős szerepük van az ország arculatának építésben, melynek fontos elemei a következők:
|
2. Oldja meg a fenti szöveghez kapcsolódó feladatot!