A borivók tízparancsolata

Adja meg a zárójelben látható szavat felszólító módban (a használható végződések: -sd, -zd, -j, -d, -s, -z )
1. Borskála. (Tart) meg és (épít) tovább a magyar bor egyik legkomplexebb termékskáláját. A száraz fehérbor – a nagytestű fehérbor – a kései szüretű fehérbor – a rozé bor – a sillerbor – a primőr vörösbor – a gyümölcsös vörösbor – a nagytestű érlelt vörösbor sorozatot a hagyományos a közép-európai és a globális fajtákra (alapoz) . (Tanít) meg a fogyasztódat, hogy ebben a sorozatban mit, hol és hogyan talál meg.

2. Hagyomány és modernizáció. (Áll) két lábon! (Tart) életben hagyományaidat, (ápol) sváb pincesoraidat, (gondoz) a Kadarka és a Potugieser fajtáidat, de (épít) modern pincéket, korszerű technológiával (készít) el boraidat, és tervezz fiatalos, üde szép címkéket is.

3. Villányi termőhely. (Becsül) meg borvidékedet, (gondoz) dűlőidet, (tud) meg, melyik bor melyik dűlőbe való, ha arra érdemes (tesz), a címkédre dűlődet.

4. Generációk. (becsül) meg az alapító első generációt, akik kivételesen jó alapokat raktak le, de (értékel) a nagyon tehetséges második generációdat, (ad) át tudásodat és (enged), hogy a munkát tovább vigyék és tudásukat átadhassák a harmadik generációjuknak. Dolgozzatok együtt, erre tanítsátok az eljövendő generációt. Így képeztek elegendő szellemi erőt.

5. Eredetvédelem. (Vigyáz) a magyar kikericsre. Törékeny, szép és védett, mint a villányi bor. (Vigyáz) a kikerics és a villányi bor termőhelyére, eredetére!

6. Villányi borkereskedelem. Sok bort (ad) el pincédből, (enged) be vendégeidet bort kóstolni, tedd lehetővé, engedd, hogy a villányi bor személyessé váljon, pincében, borszaküzletben és éttermekben. A többit add el hipermarketekben.

7. Villányi borfogyasztó. Minden borfogyasztót (becsül) meg, de különösképpen (figyel) a középkorú, tanult és olvasott, értékkereső fogyasztóra, akinek a villányi bor és Villány az életformájának a részévé válhat. Hasonló módon (figyel) a kialakulatlan, fiatal, de tudásvággyal teli, kalandvágyó borfogyasztóra, akit oktatni és nevelni kell a villányi borra, de ezt (tesz).

8. Villányi-Siklósi Borút. (Fejleszt) , mert ez adja a borvidék vérkeringését, a napi életet kölcsönzi a vidéknek, (informál) (altat) (kóstoltat), és boraiddal együtt mutasd be természeti, kulturális és történelmi értékeidet.

9. Borvidéki arculat. (Lesz) annyira egyedi, mint amennyire a Kárpát-medence déli részén, mediterrán behatásokkal átitatva a termőhelyed is az, ne (lesz) mediterrán, ne (lesz) kontinentális, de , (élvez) hogy ezek keveréke olyannyira egyedi vörös és fehér borokat, dűlőiddel játszva teljes termékskálát tud előállítani, ami csak Villány sajátja.

10. Villány hangulata. (Marad) befogadó és vendégváró!