A Borkóstolás menetrendje
Az igemódok szabályairól szóló rövid magyarázat segítségével a borkóstolásról szóló szövegben adja meg a megfelelő igemódokat a megjelölt szavak mögött!
A magyar nyelvben található igék nemcsak ragokat vehetnek fel, hanem jeleket is. Jelek utalnak tehát a cselekvés módjára is. Három igemódot különböztetünk meg a magyar nyelvben:
-
kijelentő módban
a cselekvés, történés, létezés valóban megtörténik;
-
feltételes módban
a cselekvés, történés, létezés létrejötte valamilyen feltételhez van kötve;
-
felszólító módban
utasítást, parancsot adunk a cselekvés végrehajtására.
A kijelentő módnak nincs jele, a feltételes mód jele a -na, -ne, - ná, -né; a felszólító mód jele a - j,
amely a szótőhöz mássalhangzó-illeszkedéssel alkalmazkodik.
Feladat
Első kapcsolatunk a borral
lehetne
(
felszólító mód
feltételes mód
kijelentő mód
) a látvány. Már kitöltéskor
megfigyelhetjük
(
felszólító mód
feltételes mód
kijelentő mód
) a bor színét, habzását, mozgékonyságát. A színt igazán fehér háttér elé tartott pohárban vagy vörösbor kóstoló csészében
határozhatjuk meg
(
felszólító mód
feltételes mód
kijelentő mód
). A pohárban az előbbieken túl a tisztaságot is meg tudjuk ítélni, ha a poharat a fényforrás felé tartva
átnézünk
(
felszólító mód
feltételes mód
kijelentő mód
) az italon. Ha a pohár falán a „megpörgetett” bor után átlátszó csíkok (glicerin)
látszanának
(
felszólító mód
feltételes mód
kijelentő mód
), akkor azt mondjuk, hogy „koronája van a bornak”. Ez testességre utal. A bort apró gyors levegővételekkel „szimatolással”
szagoljuk meg
(
felszólító mód
feltételes mód
kijelentő mód
). Az illatok nagy részét az orr nyálkahártyáján
fogjuk érezni
(
felszólító mód
feltételes mód
kijelentő mód
), így elég az apró szippantás, hogy odáig eljussanak az illatanyagok. Ráadásul a nagy levegővétel
kiszárítaná
(
felszólító mód
feltételes mód
kijelentő mód
) a nyálkahártyát, így annak érzékenysége
csökkenne
(
felszólító mód
feltételes mód
kijelentő mód
). 10-20 másodpercnél tovább egyszerre ne
szagolgassuk
(
felszólító mód
feltételes mód
kijelentő mód
) a bort, mert orrunk
„elfárad”
(
felszólító mód
feltételes mód
kijelentő mód
), érzékenysége
csökken
(
felszólító mód
feltételes mód
kijelentő mód
). Az első benyomás a legerősebb. Ha mégis hosszabb ideig kell szagolgatnunk, akkor
tartsunk
(
felszólító mód
feltételes mód
kijelentő mód
) rövid (legalább 30 másodperces) szünetet. A kóstolások során lehetőleg mindig azonos mennyiségű bort
vegyünk
(
felszólító mód
feltételes mód
kijelentő mód
) a szánkba. A kisebb kortyot a nyál jobban
felhígítja
(
felszólító mód
feltételes mód
kijelentő mód
), így a bor ízét torzítva
érzékeljük
(
felszólító mód
feltételes mód
kijelentő mód
). A szánk, garatunk különböző helyei más-más ízekre érzékenyek. A nyelv hegye az édesre és a sósra, oldalai a savanyúra és a sósra, töve pedig a keserűre érzékeny. A leggyorsabban a nyelv hegye ízlel, de ez az érzet nem tartós. A nyelv tövén lassabban, de tartósabban
jelentkeznek
(
felszólító mód
feltételes mód
kijelentő mód
) az ízérzetek. Ezzel függ össze (kijelentő mód) az utóíz jelentkezése is. Egyes ízek
tompítják
(
felszólító mód
feltételes mód
kijelentő mód
) egymást. Édes borban a magasabb savtartalom kevésbé érzékelhető. Az édes íz a legagresszívebb, más ízeket „elnyom”, a sós íz pedig egyes ízeket kiemel, erősít, pl. a savanyút. A bort kb. 15-30 másodpercig
tartsuk
(
felszólító mód
feltételes mód
kijelentő mód
) a szánkban. Ennyi idő szükséges az ízek érzékeléséhez, de utána ízérzékelésünk
csökken
(
felszólító mód
feltételes mód
kijelentő mód
),
„kifárad”
(
felszólító mód
feltételes mód
kijelentő mód
). Legelsőnek a bor egészséges vagy rendellenes voltát
vizsgáljuk
(
felszólító mód
feltételes mód
kijelentő mód
). Hibás, beteg bort nem
ízlelünk
(
felszólító mód
feltételes mód
kijelentő mód
) tovább,
kiköpjük
(
felszólító mód
feltételes mód
kijelentő mód
). Egészséges bornál először az összetételét
figyeljük meg
(
felszólító mód
feltételes mód
kijelentő mód
), az alkatrészeket külön-külön elbírálva
megállapíthatjuk
(
felszólító mód
feltételes mód
kijelentő mód
) azok hatásának fokát, majd a köztük levő összhangot, ezután
következtethetünk
(
felszólító mód
feltételes mód
kijelentő mód
) mindarra, amire jelentkezésük formája
utal
(
felszólító mód
feltételes mód
kijelentő mód
): a bor fejlődési fokára, jellegére, típusára és végül az általános benyomás alapján érzékeljük a bort. Előbb tehát analitikus, majd szintetikus módszert
alkalmazunk
(
felszólító mód
feltételes mód
kijelentő mód
). Ezt a sorrendet minden érzékszervünk használata során
betartjuk
(
felszólító mód
feltételes mód
kijelentő mód
), és végül az összes észlelet összegezzük (felszólító mód).
Válasz ellenőrzése
OK