A borospohár

A szövegben megjelölt helyeken egy vagy két mássalhangzó illik a szóba? Írja válaszát az üres helyekre. Amikor mindent megoldott, kattintson a "Válasz ellenőrzése" gombra.

A hordós iatok (l, ll) alul legyenek, a gyöngéd, virágos jegyek pedig felül – ezért dugják bee (l,ll) a borkóstolók az egész oukat (r,rr) a pohárba. Egy drága bort is elront egy roul (sz, ssz)választott pohár, viszont egy jó pohár akár 40 %-ot is kées (p,pp) hoáadni (z,zz) a bor élvezeti értékéhez.
Kevesen tudják, de a poharak formája nagyban befolyásolja a kóstolás élményét, és eez (h,hh) a látvány is hozzájárul - tehát minden pohár maradjon üveg.

A Tokajinak nincs saját pohara

A mai napig nincs külön pohara a Tokajinak, de a Riedel kutatóinak van két jelöltje. A Tokaji aszú nem egy típus, hanem egy technológia, tehát olyan pohár ke (l, ll), ami megfelelően kiozza (h,hh) a fajtajeegét (l,ll) Létezik ugyan édes boros kehely, de az nem a Tokajinak való, így hamar kiese (t,tt) a tesztek során. Nagyjából már be van lőve az a típus, ami tokajizásra a legalkalmasa (b,bb). Csak az a baj, hogy nincs egy állandó Tokaji brand, amivel el lehetne adni. Eddig úgy tartották, hogy az aszúnak kicsi, gyűszűnyi pohár kell. Ez az elv megdőlt, ugyanis rájöek (t,tt), hogy legalább 1 deci aszúnak kell lennie a pohárban ahhoz, hogy a csodálatos savgerinc és a jellegzetes iatok (l,ll) érvényesülni tudjanak.
Tehát a Tokajizás a sauvignon blanc és az ice wine elnevezésű poharakból az ideális.