3.4. A beteg átadása / elbocsátása

ElőzőTartalomKövetkező

A beteg átadása / elbocsátása

A műtétet követően a beteg átadása függ a beavatkozás nagyságától, a beteg általános állapotától, korától, a kórházi körülményektől, az intézmény személyi ellátottságától stb. Kisebb műtét után a beteg általában visszahelyezhető a saját előző ágyába. Közepes, ill. nagyobb operáció után célszerű a frissen műtött beteget a szorosabb megfigyelés, illetve speciálisabb kezelés érdekében postoperatív szobába helyezni. A korai szövődmények elkerülése, az ébredés, a légzés, a szívműködés és egyéb vitális funkciók nagyobb műszerezettséget igényelnek. A kifejezetten súlyos, életfunkcióiban veszélyeztetett beteg intenzív osztályra kerül, ahol az intézmény maximális lehetőségei állnak rendelkezésre mind személyi, mind tárgyi vonatkozásban.

Ha a kezelő orvosok a megfigyelés, ill. gyógykezelés ilyen kiemelt szintjét már nem tartják szükségesnek, a beteget visszahelyezik az osztályra. Természetesen minden ilyen esetben részletes dokumentációt kell a beteggel továbbadni papíron, vagy ma már egyre elterjedtebben komputeres segítséggel.

A kórházi kezelések befejeződésekor a gyógyult (vagy gyógyuló) beteget hazaengedik, illetve szükség esetén továbbgondozásra rehabilitációs intézetbe utalják.

A beteg kórházi elbocsátásakor papír-alapú zárójelentés készül, aminek tartalmát ismertetik a beteggel (hozzátartozójával) és instrukciókat adnak a végleges és teljes gyógyuláshoz.
ElőzőTartalomKövetkező