3.3. A műtő, a műtét lezajlása

ElőzőTartalomKövetkező

A műtő

A műtőben csak azok tartózkodhatnak, akiknek jelenléte elengedhetetlenül szükséges. Kerülni kell a felesleges légmozgással járó tevékenységet (beszéd, nevetés, járkálás). Az egész műtőre a nyugalom légköre legyen a jellemző, a mozgás a legszükségesebbre korlátozódjon. A műtőbe csak az ott rendszeresített öltözékben és cipőben szabad belépni, tehát a fehérnemű kivételével teljes öltözékcserét kell végrehajtani. Az átzsilipelés nem csak a személyzetre, de a betegekre is vonatkozik, akiket az előkészítő helyiségben helyeznek át a műtőben használatos kocsikra. A műtő területét tilos elhagyni műtői ruházatban. A műtő ajtói zárva tartandók. A műtőtraktusban a tartózkodó helyiségen kívül csak sapkában és maszkban szabad közlekedni, amelyeknek el kell takarniuk a hajat, a szájat és az orrot is. A maszkot cserélni kell, ha átnedvesedett.

A steril műtéti beavatkozáshoz csak steril eszközöket lehet használni. A bemosakodott, steril műtői személyzet csak steril eszközt, műszert használhat. A steril tárgy csak akkor marad steril, ha steril személy vagy eszköz érinti meg.

Az elhelyezkedés (a „műtéti felállás”) a műtéti típustól függ. Ha az operatőr a beteg jobb oldalán operál, akkor az első asszisztens vele szemben, a második asszisztens az operatőr jobb vagy bal oldalán, a műtősnő az operatőrrel szemben, az első asszisztens bal oldalán áll.

Az operatőr egy személyben felelős a műtét egészéért, a sterilitást is beleértve. Felelős továbbá a műtéti indikáció felállításáért, a műtéti időpont optimális meg választásáért, a műtét elvégzésért a szakma szabályai szerint és a szükség szerinti műtéti korrekcióért. A műtősnő az instrumentáláson kívül a sterilitás fenntartásáért is felelős. Felelős továbbá a műszerek, textíliák előkészítésért és a műszerelésért. Az első asszisztens a sebész általános segítsége. A másodasszisztens feladata a feltárás. A műtőssegéd felelős a nem steril területekért, feladata továbbá a beteg műtőbe szállítása, a beteg biztonságos elhelyezése a műtőasztalon, segédkezések műtéteknél, beavatkozásoknál, műtői előkészítés, takarítás

Forrás:
http://sotepedia.hu/_media/aok/targyak/sebeszetimutettan.pdf

A műtét lezajlásaSzemélyzet: Az általános sebészeten az alábbi személyek dolgoznak a műtőben.
  • Altatóorvos: ő végzi a beteg altatását és a műtét közben a beteg monitorozását
  • Altatóorvos asszisztense: beadja az altatóorvos által elrendelt gyógyszereket, segít az orvosnak az egyes műveletekben, és a dokumentálja a beteg paramétereit
  • Operatőr műtőorvos: ő végzi a műtét legfontosabb, és a legnagyobb részét
  • Asszisztens műtőorvos: segíti az operatőr munkáját
  • Másodasszisztens műtőorvos: ált. rezidens orvos vagy medikus. Nagyobb műtétek esetén van szükség második asszisztensre. Szerepe elsősorban a sebfeltárás, vér vagy egyéb váladék elszívása stb.
  • Műtősnő: előkészíti és adogatja a műtéthez szükséges műszereket a műtőorvosoknak és vigyáz a műtéti terület sterilitására.
  • Műtőssegéd: ő készíti elő a műtőt, műtét közben kezeli a berendezéseket, beadja az eszközöket, műtét végeztével rendbe teszi a műtőt.